Mannen met bivakmutsen gooien vermoorde zwanenbaby over hek van dierenarts Saskia Van Rooy

2010

Polderterreur tegen de zwanen en hun beschermster gaan in de Krimpenerwaard ongemoeid voort

Opnieuw zijn de knobbelzwanen en hun beschermster dierenarts/jurist Saskia Van Rooy in de Krimpenerwaard doelwit van een daad van terreur, geweld en agressie. Op camerabeelden is te zien hoe twee mannen met bivakmutsen op donderdagnacht 13 augustus 2020 om 1.57 uur een vermoorde zwanenbaby over het hek van Saskia’s huis in Stolwijk gooien teneinde haar met de dood te bedreigen en te intimideren. De volgende dag vond Saskia de dode zwanenbaby voor haar huis, die een duidelijk voelbare illegaal gebroken nek had en diverse kneuzingen aan de poten. Saskia roept op om mogelijke informatie en tips over de daders aan de politie (0900 – 8844) of “Meld Misdaad Anoniem” (0800 – 7000) door te geven.  Gelet op het feit dat de daders op Crocs lopen die gewoonlijk boeren en loonwerkers in de stal dragen, vermoedt Saskia dat de jonge daders in die richting moeten worden gezocht. 

De voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag stelde Saskia’s Stichting Dierenradar en Stichting Faunabescherming tweemaal in het gelijk en verbood vanaf 22 november 2018 en opnieuw in 2019 de jacht op knobbelzwanen en het bewerken van de eieren/nesten in Zuid-Holland. Momenteel loopt de bodemprocedure in beroep over deze zaak, waarbij namens het provinciebestuur een jagende provincieambtenaar het woord doet. Ondanks een rechterlijk verbod op het afschieten en het bewerken van nesten/eieren van knobbelzwanen, spoorde Saskia sindsdien vele illegaal geschoten en expres door boeren illegaal overreden knobbelzwanen op. Saskia legde dit jaar opnieuw een recordaantal zwanennesten op camera vast waarvan alle eieren illegaal waren geroofd of illegaal bewerkt, waarbij een aantal moederzwanen op het nest zelfs waren dood geslagen of met stokken en stenen zwaar waren mishandeld.

De terreur tegen de zwanen en hun beschermster kan al jarenlang door een falend provincie- en gemeentebestuur voort gaan, die controle op jagers en boeren bij de bestrijding van zwanen en andere diersoorten geen prioriteit vinden. De tol die Saskia voor het beschermen van zwanen en andere dieren in de rechtszaal, in het veld en in de gemeenteraad als Fractievoorzitter van Dierbaar Krimpenerwaard betaalt is zeer hoog en bijna ondraaglijk. Afgelopen jaren werd Saskia niet alleen door zwanendrifters meerdere malen zwaar mishandeld, bedreigd, achtervolgd en de weg geblokkeerd, maar ook door jagers, boeren, loonwerkers, zwanenhaters en hun sympathisanten. Saskia’s huis en auto werden afgelopen jaren meerdere malen bekogeld met levende zwanenembryo’s, zwaneneieren, kippeneieren, modder en motoroliesmeer. Verder werd ook meerdere malen Saskia’s auto gesaboteerd teneinde haar te laten verongelukken.

Eind 2019 werd Saskia ook al bij haar huis bedreigd. Er waren toen een dode kat en een kuilbaal van circa 2 meter breed op de brug van haar huis gedumpt. De kuilbaal blokkeerde drie dagen de toegang van/naar Saskia’s huis. De dode kat deed Saskia meteen denken aan de doodsbedreiging van een jager van de Wildbeheereenheid Krimpenerwaard, die tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad haar “een zwerfkatje had genoemd die geneutraliseerd ofwel uitgeschakeld moest worden”. Al jarenlang wordt Saskia vrijwel wekelijks door sympathisanten van jagers en boeren voor “Vuile zwanenhoer” uitgescholden; mensen die ze vaak niet eens kent.

De Krimpenerwaard is niet alleen een ware hel voor de dieren die er leven, maar ook voor hun beschermster. Buigen voor geweld en stoppen met het beschermen van dieren is voor Saskia desondanks geen optie.

Steun Saskia’s strijd voor de bescherming van dieren en maak een donatie aan Stichting Dierenradar over op rekeningnummer NL67 INGB 0007 4040 85.