Rechter verbiedt afschieten knobbelzwanen in Zuid-Holland

1464

Lees het artikel op de website van het Alagemeen Dagblad


AD 24-01-2021 – Er mogen deze winter geen knobbelzwanen meer worden geschoten in Zuid-Holland. Dat is het gevolg van een uitspraak van de rechter in een zaak tegen de provinciale ontheffing op het doden van deze zwanen, die was aangespannen door Faunabescherming en Stichting Dierenrader van de Stolwijkse dierenbeschermer Saskia van Rooy.

Volgens de rechtbank staat niet vast dat zwanen enorme schade veroorzaken en is er bij het schieten op de dieren bovendien het risico dat de sterk bedreigde kleine zwaan ook wordt getroffen. Deze vogel houdt zich vaak op in de buurt van de knobbelzwaan.

Onlangs hadden Dierenradar, Faunabescherming, Faun4Life en Animal Rights overigens ook een kort geding tegen de ontheffing van de provincie Utrecht tot afschot van zwanen gewonnen, waardoor het afschot van zwanen voorlopig door de voorzieningenrechter in de provincie Utrecht is verboden.