Rechter verbiedt afschieten van knobbelzwanen in provincie Utrecht

1135

Lees dit artikel op de website van het AD

AD 30-11-2020- De provincie Utrecht mag voorlopig nog niet beginnen met het afschieten van knobbelzwanen. Dat heeft de voorzieningenrechter maandag bepaald.

Vanaf 1 december verleende de provincie een ontheffing voor afschot, maar meerdere dierenrechtenorganisaties kwamen daar tegen in het geweer. In afwachting van de procedure mag de provincie nog niet beginnen met het laten afschieten van de zwanen want de ontheffing is voorlopig geschorst.

Wegjagen

De provincie wil voorkomen dat de zwanen door begrazing te veel schade aanrichten aan landbouwgewassen en als het wegjagen van de dieren niet lukt, mag er een ontheffing verleend worden om ze af te schieten. Maar dierenrechtenorganisaties Fauna4life, Animal Rights, Dierenradar en de Faunabescherming vinden dat het nog niet duidelijk genoeg is dat de knobbelzwanen daadwerkelijk zoveel schade veroorzaken. Volgens de organisaties blijkt dat niet voldoende uit de gegevens over de afgelopen jaren.

Onderbouwd

De voorzieningenrechter is het daarmee eens. Hij vindt dat er ‘onvoldoende en te grofmazig inzicht is gegeven in de schadehistorie’ in de provincie. Volgens de rechter kan er daarom niet goed onderbouwd worden waarom het echt nodig is om de dieren af te schieten. De provincie mag de ontheffing voor afschot pas verlenen als er een ‘nauwkeurige en treffende motivering’ is. 

Daarbij komt ook dat de knobbelzwaan een beschermde vogelsoort is, die niet zomaar mag worden gedood. Om van dat verbod af te wijken, moet er voldaan worden aan zware eisen. Het belang van de provincie om landbouwschade in de komende wintermaanden te voorkomen is daarvoor onvoldoende, zo oordeelt de rechter. 

De dierenrechtenorganisaties zijn blij met het besluit van de rechter, want het verlenen van de ontheffing ‘rammelde aan alle kanten’. Ze vinden dat de provincie eventuele schade die de zwanen aan landbouwgewassen aanrichten kan voorkomen door preventieve middelen in te zetten. ,,De provincie is verantwoordelijk voor de bescherming van alle inheemse soorten in haar provincie”, zegt Jessica Smit van Animal Rights. ,,Als niemand naar de rechter stapt, krijgen onschuldige dieren zonder protest de kogel.” De provincie Utrecht laat in een korte reactie weten dat de uitspraak ‘zeer zorgvuldig’ zal worden bestudeerd.