Zware mishandeling van zwanen door jagers zaak voor politie

296

Lees dit artikel op de Parlementaire Monitor of op de website van de Partij voor de Dieren

Zware mishandeling van zwanen door jagers zaak voor politie – Hoofdinhoud

25 februari 2016.

Marianne Thieme (PvdD) wil een landelijk verbod op zwanenjacht en roept het kabinet op om per direct het gebrekkige toezicht en handhaving bij deze vorm van jacht aan te pakken. Dit naar aanleiding van de uitzending van EenVandaag van 24 februari jl., waaruit blijkt dat zwanen worden aangeschoten en dat jagers hun jachthonden op zowel gezonde als zwaargewonde zwanen afsturen. Deze zwanen worden door de honden op een verschrikkelijke manier aangevallen en verminkt. De politie die afkomt op meldingen over deze zware dierenmishandeling treedt hier niet of nauwelijks tegen op.

Marianne Thieme heeft zich aangemeld voor Mondelinge Vragen, waarin ze de staatssecretaris opnieuw zal vragen te komen tot een verbod op zwanenjacht, een verbod op het gebruik van hagelpatronen en keihard optreden tegen deze vorm van ernstige dierenmishandeling.

Al eerder heeft Marianne Thieme via Kamervragen het Kabinet op opheldering gevraagd en opgeroepen een einde te maken aan het afschieten van zwanen. De dieren zijn bij wet beschermd en mogen alleen in uitzonderlijke situaties worden gedood. In verschillende provincies zoals in Zuid-Holland, Gelderland en Flevoland zijn knobbelzwanen alsnog vogelvrij verklaard en worden ze massaal en op wrede wijze bejaagd. Naar schatting worden jaarlijks 30% van alle knobbelzwanen door jagers gedood. Extra wrang is dat zwanen levenslange monogame verbintenissen aangaan, waarmee door het afschot niet alleen duizenden zwanen geraakt worden maar tevens hun levenspartners.

Landbouwschade wordt als belangrijkste reden opgegeven, maar in het afgelopen jaar zijn er slechts drie meldingen in Zuid-Holland gedaan waarbij schade groter dan 250 euro zou zijn ontstaan door zwanen. Deze schade wordt overigens vergoed door het Faunafonds.

Marianne Thieme diende eerder ook al een voorstel in om een einde te maken aan het gebruik van hagelpatronen bij de jacht. Hagelpatronen worden op dieren in volle beweging afgevuurd en bevatten enkele honderden metaaldelen. Het gebruik van dergelijke clustermunitie resulteert in een groot aantal dieren dat wordt aangeschoten, om vervolgens een pijnlijke dood te sterven. Dit gebeurt vooral vaak bij dieren zoals knobbelzwanen die te groot zijn om via hagel direct gedood te worden.

Marianne Thieme: “Het afschieten van zwanen met hagel is pure dierenmishandeling. Zwanen zijn te groot om dodelijk geraakt te worden met hagel. Er moet hard worden opgetreden tegen deze dierenbeulen. In het geval van schade is de wettelijke eis om eerst alternatieven in plaats van het geweer in te zetten.”