Zwanenafschot: Kamer wil actie tegen jacht

325

Lees dit artikel op de website van EenVandaag

De PvdA, PVV, SP en Partij voor de Dieren hebben staatssecretaris Van Dijk (PvdA) Kamervragen gesteld over de afschot van zwanen in het Groene Hart. Dit naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag.

SP roept de staatssecretaris op actie te ondernemen tegen de jagers en de ontheffing, verleend door de provincie Zuid-Holland. Ook GroenLinks en de SP in Zuid-Holland roepen de provincie op de zaak te onderzoeken. SP Zuid-Holland wil dat de jagers aangepakt worden en pleit voor strengere handhaving. Han Weber, gedeputeerde van Zuid-Holland heeft in een reactie laten weten dat er mogelijk overtredingen te zien waren en dat deze worden onderzocht door politie en OM: ‘Daar waar het om overtredingen van de door Gedeputeerde Staten verleende ontheffing op de Flora- en faunawet gaat, zal de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, namens de provincie handhaven.’

Stelselmatig afschieten

In de uitzending bleek dat zwanen stelselmatig worden afgeschoten door jagers. Het zou gaan om honderden dieren. Op beelden van de jacht is te zien hoe jagers zwanen half aanschieten, gewond achterlaten, hun jachthond op een levende, gezonde zwaan afsturen en hoe zwaargewonde zwanen aangevallen worden door de jagershonden.

Kijk hieronder de uitzending terug:

De provincie Zuid-Holland heeft een ontheffing verleend omdat de zwanen overlast zouden veroorzaken voor de boeren in het gebied. Jagers mogen daarom op de beschermde dieren jagen. Maar die overlast is echter minimaal, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Het afgelopen jaar keerde de provincie 4.000 euro uit aan boeren die schade zouden hebben geleden door zwanen.

Voorzitter Cees Verhagen van landbouworganisatie LTO Noord Krimpenerwaard noemt de uitzending van EenVandaag overtrokken en aangedikt. ‘Zwanen en eenden in toom houden wordt al jaren gedaan’, aldus Verhagen. Volgens hem is de jacht nodig om het aantal zwanen beheersbaar te houden en wordt dit nu door de uitzending ‘uit z’n verband gerukt’. 

Reactie politie

Gisteren maakte de politie-eenheid in Den Haag al bekend onderzoek te gaan doen naar de zwanenjacht in het Groene Hart. De politie in een reactie: ‘De agenten die ter plaatse waren hebben, nadat de jagers vertrokken waren, kort kennis genomen van enkele beelden. Op basis hiervan adviseerden zij mevrouw Van Rooy aangifte te doen en alle beelden ter beschikking te stellen. Tot op heden hebben we geen aangifte noch beelden ontvangen. Nu wij deze schokkende beelden uitgebreid zien stellen we op basis hiervan zelf een onderzoek in.’

Zwanendrifters voor rechter

Vorig jaar ontstond er al grote ophef nadat EenVandaag aantoonde dat er gruwelijke misstanden plaatsvinden bij het zwanendriften in het gebied. Hierop trok toenmalig staatssecretaris Dijksma de ontheffing in. Vijf zwanendrifters, uit Lopik, Nieuwerbrug en Benschop moeten in april voor de rechter verschijnen vanwege de zaak. De rechter trekt acht zittingsdagen uit voor de zaak, werd vandaag bekend. De mannen worden verdacht van het illegaal toe-eigenen van wilde zwanen en mishandeling.