Tatoeëren

Home > Zwanendriften > Tatoeëren

tatoeërenbanner

Zwanendrifters voorzien zwanen van een tatoeage op de snavel. Dat is bedoeld om onderscheid te maken tussen wilde zwanen en zwanen die in gevangenschap zijn geboren.

De zwanendrifter uit N. tatoeëert de zwanen met een instrumentje, dat hij zelf gemaakt heeft. Het bestaat uit een bundeltje niet-steriele naalden, die met een rood plastic plakband zijn bijeengebonden. Aan het uiteinde zit een los stukje plakband, dat er als een “los rood flapje” bij hangt. Hij doopt de bijeengebonden naalden in zwarte inkt.

De zwanendrifter (en zijn drie zonen) uit N. kerven c.q. tatoeëren met de bijeengebonden naalden één of meerdere van de navolgende “tekens” op de rechterzijde van de snavel van de knobbelzwanen:

– P.O = de initialen van de zwanendrifter uit N.
– 44 = het geboortejaar (1944) van de zwanendrifter uit N.
– 44 P.O = het geboortejaar (1944) met de initialen (“P.O.”). van de zwanendrifter uit N.
– H.O = de initialen van een boer uit Stolwijk, van wie de zwanendrifter uit N. een tijd geleden een aantal knobbelzwanen heeft overgenomen.

De twee zwanendrifters (broers) uit B. kerven c.q. tatoeëren met het door hen gefabriceerde tatoeëer-instrumentje de navolgende “tekens” op de rechterzijde van de snavel van de knobbelzwanen:

– E + S de eerste voorletters van de voornamen van de twee zwanendrifters (broers) uit B.