Leewieken

 

leewiekenbanner

Zwanendrifters en hun klanten willen niet dat hun zwanen weg kunnen vliegen. Daarom worden de zwanen verminkt door aan 1 kant een stuk vleugel af te knippen. Deze pijnlijke ingreep gebeurt door met een vieze schaar het bot in de vleugel door te knippen. Hierdoor zal het dier nooit meer kunnen vliegen. Door de amputatie van een stuk vleugel aan 1 kant ontstaan verschillende lengtes van vleugels en zal de zwaan voortaan lopend moeten zien te overleven in de natuur.

Het zelf leewieken van zwanen is in Nederland wettelijk verboden. Alleen een dierenarts heeft een uitzondering hierop en mag deze ingreep verrichten bij zwanen tot 3 dagen oud. In de praktijk zien we echter dat het leewieken steeds opnieuw weer gedaan wordt door zwanendrifters zelf, zonder verdoving, met vieze scharen en in het land bij de sloot zelf in plaats van in een steriele ruimte bij een dierenarts. De zwanen met de net geamputeerde vleugels worden na de pijnlijke handeling door de zwanendrifters gewoon terug in de sloot gezet.

Het wrede leewieken wordt niet alleen gedaan bij net geboren zwanen maar ook als dieren al weken of maanden oud zijn en zelfs bij volwassen dieren.