Zwanenbeschermster Saskia Van Rooy vrijgesproken 

789

Lees het artikel op de website van Animals Today

Dierenarts en zwanenbeschermster Saskia van Rooy uit Stolwijk is vorige week door de Haagse rechtbank vrijgesproken van het “stalken” van zwanendrifters. Zij heeft niet strafbaar gehandeld bij het verzamelen van bewijs van door zwanendrifters gepleegde strafbare feiten. Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke werkstraf van 120 uur geëist.

vrijgesproken
Saskia van Rooy doet al jaren haar uiterste best zwanen te beschermen. Voor het ‘stalken’ van zwanendrifters is zij nu vrijgesproken | ©Angelique Lagarde/Animals Today

Saskia van Rooy is bekend door haar strijd tegen het zwanendriften. Al jarenlang is ze vrijwel dagelijks op pad om strafbare feiten van zwanendrifters met haar camera vast te leggen. Ze stelt ernstige misstanden omtrent het illegaal vangen, mishandelen, leewieken en verhandelen van wilde zwanen door de zwanendrifters aan de kaak. Volgens het OM zou Van Rooy zwanendrifter Bep Oostveen uit Nieuwerbrug een tijd lang hinderlijk hebben gevolgd. Bep Oostveen deed aangifte.

Van Rooy:

“Ik heb nooit stalking als oogmerk gehad, het ging mij altijd om de zwanen. Er zijn gruwelijke feiten gepleegd door zwanendrifters, die illegaal duizenden zwanen vingen en zich de beesten toe-eigenden. Vaak werden de vleugels gebroken. Die zwanendrifters hebben er grof aan verdiend. Ik ben meermaals zwaar door hen mishandeld als ik ze tegenkwam.”

Tevens oordeelde de rechtbank dat de vrouw van Bep Oostveen en een zus van hem geen straf verdienen voor een confrontatie met Van Rooy bij hun zwanenverblijf eind 2013. Van Rooy claimt dat zij destijds zwaar is mishandeld door hen.