Dwangsom voor illegaal toe-eigenen van wilde zwanen

621

Het volgende artikel staat in dagblad Trouw van 11 juli 2015

De twee zwanendrifters die Nederland telt, riskeren een dwangsom als zij doorgaan met het illegaal leewieken en tatoeëren van beschermde knobbelzwanen. Deze dwangsom kan oplopen tot 50.000 euro. Dat staat in een beschikking van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die in bezit is van Trouw.

Emiel Hakkenes 11 juli 2015, 13:06

Zwanendriften is het houden van knobbelzwanen voor de kweek en de handel. De dieren verblijven in de vrije natuur. Om te voorkomen dat de zwanen wegvliegen worden kuikens geleewiekt: een deel van een vleugel wordt afgeknipt. Zowel volwassen dieren als jongen worden verhandeld.

Twee familiebedrijven uit het Groene Hart beschikten tot voor kort over een ontheffing om zwanen te houden. Die moesten dan wel zijn getatoeëerd en geleewiekt en voorzien van een specifieke pootring, om ze te onderscheiden van de beschermde wilde zwanen.

Hardhandig
De ontheffing is onlangs door staatssecretaris Dijksma van economische zaken ingetrokken, nadat bleek dat de zwanendrifters op grote schaal wilde zwanen vangen en vervolgens ringen en tatoeëren. Zo wekken zij de suggestie dat de dieren hun eigendom zijn. Het verhandelen van wilde zwanen is verboden.

Het vangen van de zwanen gebeurt hardhandig. Een dierenarts uit Stolwijk legde op video vast hoe drifters bij volwassen zwanen slagpennen uit het bot van de vleugel trekken en hoe zij kuikens leewieken. Leewieken mag, net als tatoeëren, alleen gebeuren door een dierenarts.

Televisieprogramma ‘EenVandaag’ zond de door de dierenarts gemaakte beelden uit. Vanavond is in het programma te zien dat de zwanendrifters, ondanks de ingetrokken ontheffing en de dwangsom, nog altijd wilde zwanen vangen. Het ringen van deze dieren geldt als valsheid in geschrifte.

Invallen
Naar aanleiding van de tv-uitzending en meldingen door de dierenarts deed de Voedsel- en Warenautoriteit de afgelopen tijd invallen bij de zwanendrifters. Daarbij zijn in totaal 132 zwanen in beslag genomen.

Tussen de Stolwijkse dierenarts en de zwanendrifters lopen de gemoederen intussen hoog op. De dierenarts is geschopt en geslagen en in een sloot geduwd. Tegen haar is aangifte gedaan van stalking. De advocaat van de dierenarts heeft staatssecretaris Dijksma gevraagd haar te beschermen als klokkenluider. Daaraan geeft de staatssecretaris geen gehoor. Wel belooft Dijksma dat de zwanendrifters strenger gecontroleerd zullen worden. Ook heeft ze aangekondigd dat zij een algeheel verbod op zwanendriften wil instellen.

Dierenarts Saskia van Rooy ontdekte dat zwanendrifters veelvuldig de wet overtreden. Ze filmde en openbaarde hun bloedige praktijken. Nu vreest ze voor haar veiligheid. Lees vandaag meer in Trouw – De Verdieping.