10 jonge zwaantjes afgepakt van zwanendrifter

524

Lees het artikel op de website van EenVandaag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij een fokker in het Zuid-Hollandse Nieuwerbrug tien jonge zwaantjes van vijf à zes weken oud in beslag genomen.

De fokker kon niet aantonen dat de de vogels afkomstig waren van gefokte ouderparen, meldt de NVWA.

Dierenbeschermers voeren actie tegen de traditie van het zogeheten ‘zwanendriften’, waarbij zwanen in het wild worden gevangen, gekortwiekt en na verloop van tijd verkocht. De Nederlandse wet staat zwanendriften nog maar beperkt toe.

Daarover maakte EenVandaag de volgende reportage:

De tien jonge knobbelzwaantjes zijn overgebracht naar een opslaghouder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vorige week nam de NVWA ook al 87 zwaantjes in beslag bij een andere zwanendrifter.